fbpx
0708194906 susanne@spirio.se

Allt osagt binder energi. Sorg behöver kommuniceras

Sorgterapeut och pedagog

Utbildning och ledarskap har följt mig genom min yrkeskarriär. Som nyutbildad pedagog såg jag barns inneboende kraft att utforska livet. Under drygt 20 år arbetade jag som Montessoripedagog och rektor där jag strävade efter att bygga en skola enligt Maria Montessoris filosofi – med en fysiskt förberedd miljö och medvetna vuxna med öppet sinnelag.

 Av en tillfällighet kom jag i kontakt med programmet för sorgbearbetning och mitt yrkesliv tog en ny vändning. Jag blev kursledare på Svenska institutet för sorgbearbetning och startade också Spirio sorgcenter. Då var jag en av nio i världen som utbildade i sorgbearbetning. Under tiden fördjupade jag mina kunskaper i barn och sorg. Blev diplomerad terapeut, coach, certifierad handledare i medberoende, hypnos och traumamedveten omsorg.

Min ledarfilosofi har varit att gå före och visa vägen, göra upp med det som hindrat och begränsat mig och läka de förluster jag varit med om. Att leva som man lär ut. Tron på att människor har den förmågan att bestämma vad som är bäst för dem. Tron på att när tiden är mogen tar människor ansvar för sitt liv. Att utbilda och leda med ödmjuk tydlighet, gränssättning och tro på att människor vill göra rätt har varit naturligt för mig.

 

Just nu…

Filmen Döttrar, som kan ses på biografer, handlar om tre döttrars sätt att bearbeta sorgen efter mammans död.

Jag fick äran att medverka vid eftersnack med regissören Jennifer Malmqvist och, efter filmvisningarna, och frågorna var många.

Sorgen har många ansikten, som filmen visar. Ingen sorg är den andra lik. Beroende på ålder, livssituation eller andra omständigheter drabbar oss sorgen på olika sätt. Barns sorgprocess följer deras utvecklingsprocess.
Det kan också vara så att sorgen med jämna mellanrum åter knackar på vår dörr; kanske när den känner att vi nu är redo att möta den.

Jag känner mig hoppfull när vi kan prata om sorg, sjukdom och död utan att generalisera, ge kloka råd eller blunda för den. När vi tillåter att sorgen får sin plats öppnar vi upp för ny, livsgivande energi.

Se filmen, den lämnar ingen oberörd.

Referenser

”För mig var sorgbearbetning ett viktigt steg i min helandeprocess. Att få ner alla förluster, svart på vitt, både det som faktiskt drabbat mig av faktiska förluster men också de indirekta förlusterna, det som skulle ha varit där för mig men som jag blev berövad. Det var smärtsamt men jag skulle inte vilja vara utan det, belöningen är ju att få känna mig helare och starkare. Det jag tyckte var en otrolig styrka med att gå sorgbearbetning hos Susanne är att hon själv ”vandrat samma väg”, hon kunde vara där som ett kärleksfullt stöd som förstod och där var en otroligt stor positiv kraft i det!”

Markus S, Individuell kurs i sorgbearbetning

”Efter den fullständiga katastrofen där världen rämnade fick jag genom sorgebearbetningen gå tillbaka, minnas och återhämta. Jag fick möjlighet att komma till fullbordan, till ro. Att göra upp och göra klart för att kunna släppa, komma till punkten av att det inte finns mer att hitta, att trots allt gå vidare, lättad, och göra plats för nytt, nya drömmar. I sorgbearbetningen kunde jag ta en sak i taget, och få hitta ut ur kaoset, få uttrycka bara min sanning och känsla och bli varsamt och bekräftad mött och sedd.

Omtänksamt vägledd och hela tiden trygg med Susanne.”

Per 49 år, Indivudell kurs i sorgbearbetning

”När jag och mina två tonåringar kom till Susanne för snart två år sedan hade vi en lång och på flera sätt traumatisk historia med oss i bagaget. En historia som innehåller både sorgen efter en förlorad pappa men också flera års kamp mot alkoholismen som anhöriga och medberoende. För oss har det varit ovärderligt att jobba med sorgbearbetningen tillsammans med Susanne för att komma vidare i livet. På något sätt har vi lyckats vända en sorg och tragedi till en erfarenhet som vi kommer ha med oss genom livet och som jag är övertygad om att vi kommer ha stor nytta av framåt.”

Åsa Lundquist

Ny samarbetspartner

 

Hedla rehab är ett center specialiserat på hjärnans funktion och dess förmåga att återhämta sig och återskapa förlorade funktioner efter skada eller sjukdom. Där har jag, från och med hösten 22 kurser, i sorgbearbetning för deltagarnas närstående.

Referenser

Föreläsningar/utbildningar – Barn och sorg 

Barnens Montessori Akademi

Örkelljunga kommun, Örkelljunga

Gunghästens montessori förskola AB, Bjärred

Pilens Montessori skola Fru Alstad, Trelleborg

Karl Werntofts Minnesfond

Förskolor i Vellinge kommun

 

Föreläsningar/utbildningar – Möta människor i sorg och kris

Akka Frakt i skåne ek. förening, Malmö

Barncancerfonden Östra, Motala

Consensum Yrkeshögskolan, Lund

Eslövs kommun

Eyework Sweden AB, Stockholm

Karin Eresund Konsult, Bunkeflostrand

Kristianstads pastorat

Makalösa föräldrar i Lund

Norsk Glaukomforening, Haslum, Norge

Skanör Falsterbo montessoriskola

Småbarn Lund AB

Svenska Institutet för Sorgbearbetning, Stockholm

Svenska Montessori förbundet

SUS div. 5 Läkarprogrammet, Malmö

Ung Cancer cancerfestivalen, Uppsala

Unionen, Malmö/Hackås

Narkolepsiföreningens årsmöte, föreläsning barn. Unga, vuxna

Kompetenstjänst föreläsning Möta människor i sorg och kris

Rotary Malmö

Diakonicentralen i Lund

Mjölby kommun Hemtjänsten

Malmö stad

Fackförbundet Byggnadsavdelningen, Malmö

Stilettlunchen, Staffanstorp

Human Gardening Malmö

Tidningsartiklar

Spirio Sorgcenter
susanne@spirio.se

mobil +46 708 19 49 06

© Copyright Spirio
Webbmaster Amiforma